Aetrex talpbetét és lábbeli használati útmutató

Aetrex talpbetét használati útmutató

Az Aetrex talpbetétek folyamatos, napi rendszeres használatra alkalmasak, típustól függetlenül, akár hétköznapi utcai használat, szabadidős tevékenységek vagy speciális sport tevékenységek végzése során is. A boltozati megtámasztást is biztosító Aetrex talpbetétek a megváltozott statikájú lábfej boltozatait (haránt és hossz) az ideális ívben tartják, ezáltal csökkenthetik a lábfej fáradtságérzetét és fájdalmait, enyhíthetik a panaszait, javíthatják a komfortérzetet.

A talpbetéteteket az elhasználódás mértékétől függően fél-egy évente érdemes cserélni – nemcsak higiéniai okokból – hanem mert a láb boltozatai a talpbetét használata során változhatnak (javulhatnak). A lábfej állapotát évente legalább egyszer érdemes új talpfelméréssel felülvizsgálni.

A talpbetét cipőbe helyezésének javasolt lépései:

1. A cipőn a felsőrészt (fűző, tépőzár, csat) teljes mértékben ki kell lazítani, ki kell engedni, a cipő felső részét ki kell nyitni.
2. Vegye ki az eredeti betétet a cipőjéből! Amennyiben nincs kivehető betét, győzödjön meg arról, hogy nincs beépített boltozatemelés a cipőben. Beépített boltozatemelővel ellátott cipőbe újabb talpbetét elhelyezése nem javasolt! A talpbetétnek a lábfejjel együtt elegendő hely kell hogy rendelkezésre álljon a komfortos használat érdekében. 
3. A talpbetétet, a cipő sarokrészéhez igazítva kell beilleszteni. A betétnek 1-2 mm előre-hátra mozgásteret kell biztosítani. Amennyiben a betét hosszú és a sarokrésznél befeszül a cipőben, a méretválasztás az érintett lábbelihez nem helyes. A talpbetét a behelyezést követően nem gyűrődhet fel. A háromnegyedes betét behelyezése esetén a betét sarok alatti részét szorosan a cipő sarokrészéhez kell illeszteni, rögzíteni.
4. A cipő felhúzása folyamán a cipőt majdnem függőleges irányba kell állítani, hogy a betét ne csússzon előre, mikor a lábfejet beledugjuk a cipőbe.
5. Ezt követően álljunk fel és győződjünk meg arról, hogy nem mozdult el, nem csúszott előre a betét a cipőben.
6. Helyes behelyezést követően a betét a talpat a problémás helyeken megtámasztja, használat során nem zavaró és nem kényelmetlen.
7. Ha a talpbetét jól illeszkedése megfelelő, a következő lépés, hogy a cipőfűzőt meghúzzuk, illetve a tépőzárat és a csatokat megfelelően rögzítjük.
8. Ne tegye a talpbetétet nyílt láng közelébe, mert a termék gyúlékony. Óvni kell az éles, hegyes tárgyak által okozott sérülésektől.

Használati tanácsok, javaslatok

 • Új cipő vásárlásakor a már meglévő talpbetéttel együtt próbáljon!
 • Az Aetrex talpbetétek mosógépben nem moshatók!
 • Ha a cipőjét vízben, sáros közegben, vagy vegyszerrel szennyezett környezetben használja, a talpbetét használatát nem javasoljuk.
 • Az Aetrex komfort talpbetétek használata általánosságban nem igényel fokozatos hozzá szoktatást. Azokban az esetekben, ha lábboltozatot megtámasztó betétet vásárol, előfordulhat, hogy a lesüllyedt boltozat megtámasztása szokatlan érzést kelt. Ilyen esetekben érdemes a betétet a megszokásig csak fokozatosan használni.

Tisztítás, szárítás

 • Az Aetrex talpbetétek fertőtlenítőszerrel, szerves oldószerrel nem tisztíthatók!
 • Az Aetrex talpbetétek nem moshatóak sem kézzel, sem mosógépben! Csak a felületük tisztítható!
 • A prémium- és velúr bőr fedőanyagú betétek bőrtisztító spray-vel, a nem bőr felületek (technikai anyagok) vízzel nedvesített puha textillel, szivaccsal tisztíthatók.
 • A talpbetétet ajánlott a cipőből kihúzva szellőztetni. Ennek gyakorisága a felhasználó viseleti szokásaitól függ. (környezet, hőmérséklet, lábizzadság, stb)
 • A talpbetét mechanikai hatásoktól óvni kell. 
 • A talpbetét 60 Co-nál magasabb hőmérséklet hatására roncsolódhat!
 • Amennyiben elázik a betét, a cipőből kivéve alaposan szárítsa meg!
 • A betétet ne szárítsa nyílt lángnál és vagy magas hőmérsékletű hőforrással pl. fűtőtesten vagy hajszárítóval!

Az Aetrex talpbetétben alkalmazott különböző habosított alapanyagok PU (Polyuretán), EVA (etilén-vynil-acetát), ExoFoamTM, az egészségre ártalmatlanok.

 

Aetrex lábbelik ápolása

Az AETREX lábbelik prémium minőségű anyagok felhasználásával készültek. Ezen anyagok érzékenyek az agresszív folyadékokra (savak, fertőtlenítőszerek, sók, zsírok), a trágyákra, a fehérjékre, a vérre és más agresszív anyagokra.  A szennyeződött lábbelit a lehető leghamarabb le kell tisztítani, hogy a szennyeződések ne tudjanak beivódni. Vizes szivaccsal vagy puha ronggyal körbe töröljük a lábbeli talpszerkezetének oldalát. A felsőrészét, annak anyagának megfelelő tisztítószerrel ápoljuk! A nedves időjárási körülmények között átnedvesedett lábbelit hőforrás vagy napfény igénybevétele nélkül, szobahőmérsékleten, lehetőleg kisámfázott állapotban, kellő légcsere mellett kell megszárítani az ápolás megkezdése előtt.

Téli hordási körülmények között az átnedvesedés mellett az utak sózása miatt a lábbelik megszáradása után só foltok jelenhetnek meg a felsőrész felületén. Ez megelőzhető a bőrből készült lábbeli hidrofobizáló hatású szerrel végzett előzetes kezelésével (erre a célra természetes méhviaszt, bőrbalzsamot ajánlunk ). A színbőrök ápolásához elsősorban a méhviaszt, jojoba olajat, szilikont tartalmazó cipőkrémeket ajánlunk. A nubuk, velúr, hasított bőr megfelelő ápolása rendkívül fontos. Száraz tisztításhoz puha gumikefét, egyes foltok eltávolításához az erre a célra kereskedelemben kapható bőrradírt, ápoláshoz és színfrissítéshez nubuk- és velúrbőr sampont javaslunk. A textil felsőrészek folteltávolításra bőrradírt, általános tisztításhoz textil és velúr tisztítóhabot, vagy folyadékot (cipősampont) ajánlunk. A kellő mértékű vízállóság impregnáló spray alkalmazásával biztosítható.

Az Aetrex termékeket mosógépben mosni Tilos!


Gyártó: AETREX WORLDWIDE, INC.
414 Alfred Ave, Teaneck, New Jersey 07666

Forgalmazó: STI Kft.
7633 Pécs, Endresz Gy. u. 2. 

A használati útmutató és szavatossági szabályok nyomtatható változata elérhető PDF-ben: Letöltés